wat vinden jullie van de bevolkingspreiding en dichtheid

Om verschillende redenen wonen mensen liever in het ene gebied dan in het andere. 
Om aan te geven of het aantal mensen dat in een gebied woont hoog of juist laag is, kun je de bevolkingsdichtheid gebruiken. 
De bevolkingsdichtheid is het aantal mensen per km². 
Nederland telde in september 2014 ruim 16,8 miljoen mensen. Die mensen wonen op een oppervlakte van ruim 37.300 km². Dat betekent een bevolkingsdichtheid van ongeveer 450 mensen per km². 
Als je kijkt naar de bevolkingsdichtheid per gemeente, dan zijn er in Nederland grote verschillen, je noemt dit bevolkings-spreiding. Dichtheid en spreiding zijn demografische factoren. 

Op de kaart zie je in welke gemeenten veel en in welke gemeenten weinig mensen wonen.

 

Grote verschillen in bevolkingsdichtheid

Met 504 inwoners per vierkante kilometer land is Nederland na Malta het dichtstbevolkte land van Europa. Binnen Nederland zijn er verschillen in bevolkingsdichtheid. Het westen van ons land is ruim vier keer zo dichtbevolkt als het noorden. Hoe kleiner de regio's, des te groter zijn de verschillen. Zo is Zuid-Holland bijna zeven keer drukker dan Drenthe, en is de bevolkingsdichtheid in Den Haag 250 keer zo groot als op Schiermonnikoog. Dat eiland is niet alleen de gemeente met het kleinste aantal inwoners, maar (buiten het toeristenseizoen) ook met de meeste ruimte per inwoner: slechts 25 mensen delen er één vierkante kilometer land. In Den Haag, de gemeente met de hoogste dichtheid, zijn het er bijna 6.400. In totaal zijn er 95 gemeenten met een dichtheid van 1000 of meer inwoners per vierkante kilometer land, en in 21 daarvan komt de dichtheid zelfs op meer dan 3.000 uit. Het gezamenlijke inwonertal van de gemeenten met een dichtheid van 1000 of meer bedraagt bijna 8,6 miljoen, dat wil zeggen ruim 50% van de totale bevolking van Nederland. Zij wonen op nog geen 12% van het totale Nederlandse landoppervlak. Bovenaan de ranglijst van steden met een hoge dichtheid bevinden zich dus veel steden die een relatief kleine oppervlakte hebben en sommige daarvan grenzen aan andere dichtbevolkte gemeenten. Voorbeelden hiervan zijn Leiden, Haarlem, Capelle aan den IJssel, Delft, Schiedam en Gouda.

Prognose 
Naar verwachting zal de bevolking van Nederland tussen 2018 en circa 2035 blijven groeien. Daarna zal deze afnemen.

In de komende periode zal de bevolking in de vier grote steden stijgen. Dit proces is al aan de gang (in Rotterdam pas sinds kort). Een belangrijke oorzaak hiervan is het bouwen van nieuwe woningen langs de randen van deze steden. Ook in Almere zal de bevolking toenemen. 
In de periode 2010 tot 2025 wordt de volgende groei verwacht: Amsterdam +90000, Utrecht +80000, Almere + 60000, Rotterdam en Den Haag elk +40000. In een aantal kleinere steden, zoals Groningen, Nijmegen, Amersfoort, Tilburg en Zwolle zal de bevolkingsgroei tussen de 20000 en 30000 liggen.

De bevolkingsgroei in de grote steden komt door migratie uit het buitenland en doordat er minder sterfgevallen zullen zijn dan geboorten.

Daarentegen zal de bevolking aan de uiterste randen van Nederland een aanzienlijke krimp laten zien. In de periode 2018-2040 wordt voor Parkstad Limburg en Noordoost Groningen een krimp voorzien van circa 15%, respectievelijk 12%. Naar verwachting krijgt Zeeuws-Vlaanderen te maken met een krimp van 10%. Ook de Achterhoek zal het aantal inwoners zien krimpen.
De daling van het aantal inwoners wordt vooral verwacht in de landelijke gemeenten (definitie: minder dan 1000 adressen per vierkante kilometer) in de genoemde gebieden. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb